Vágott virágok, csokrok, koszorúk, szobai- és kerti dísznövények, gyümölcsfák, virágföldek, kaspók, ajándéktárgyak...

Növények

Ezen az oldalon az általunk általában forgalmazott növények jellemzőit találja, mely segítséget nyújt a fajta kiválasztásában. Kérjük kattintson a bal oldali sávban a kívánt kategóriára. A lista tájékoztató jellegű, nem tükrözi az áruda raktárkészletét. Az adott növény elérhetőségéről és beszerezhetőségéről kérjük érdeklődjön.

Kategóriák:

Fűszer- és gyógynövények

10 növény a kategóriában

Borsikafű
Satureja hortensis

Az árvacsalánfélék családjába tartozó növény, az erdélyi konyha elterjedt fűszere. Jellegzetes, borsra emlékeztető, de annál gyengébb aromájú, fűszeres illatú egynyári növény. Fényigényes, a szárazságot jól tűri. Felhasználható burgonya-, káposzta-, gombás ételek, vadak, mártások, majonéz, ecetes uborka készítésekor. Mivel csökkenti a felfúvódást, előszeretettel ízesítenek vele babos ételeket. Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő hatása van.

Citromverbéna
Aloysia citrodora

Dél-Amerikából származó gyógynövény. Pár méter magasra növő lombhullató cserje, világoszöld, lándzsa alakú levelei erőteljes citrom illatot árasztanak. Teája főleg emésztési panaszok kezelésére javasolt, görcsoldó hatása miatt, de idegi problémák és alvászavar esetén is alkalmazzák. Nálunk nem télálló, edényes növényként érdemes nevelni.

Csüngő rozmaring
Rosmarinus officinalis Corsican Blue

Az alapfajnál vékonyabb, erősen csüngő habitusú, merev ágrendszerű növény. Tűszerű levelei kicsik, virágai aprók. Gyenge növekedése miatt hasonló habitusú növényekkel társítsuk! Fűszernövényként is hasznosítható.

Francia levendula
Lavandula stoechas

Jellegzetessége, hogy nagy méretű, de virágok nélküli murvalevelek mutatkoznak bóbitaszerűen a virágzat tetején. Mediterrán eredetű levendulánk, nálunk teleltetni kell. A spanyol levendula egyik aktív eleme a fenkon, ami friss, erős, kámforos és édes citrom illatot kölcsönöz neki. A fenkont használják szappanok, tusfürdők és légfrissítők készítésére is.

Gulan vagy halhatatlanság növény
Gynostemma pentaphyllum Jaogulan

Ázsiából származó futó gyógynövény.A kínai népi orvoslás a halhatatlanság növényeként említi. Szaponintartalma négyszerese az ázsiai ginzengének, ezért erősebb hatású is. Baktériumellenes és gyulladáscsökkentő, használható a vérnyomás beállítására, az immunrendszer erősítésére, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a szervezetet. A magyarországi teleken a föld feletti része elfagy, de tavasszal újra kihajt.

Majoranna
Origanum majorana

A Földközi-tenger környékéről származó, az árvacsalánfélék családjába tartozó fűszernövény. Virágai tömött álörvökben állnak, virágzata álfüzér. Termése négy makkocska. A majoránna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer, ezért gyógyteák elengedhetetlen alkotórésze.

Mezei kakukkfű
Thymus serpyllum

Az északi féltekén honos évelő növény. Heverő, legyökerező szárú, örökzöld, aromás fásodó szárú félcserje. Levelei aprók. A virágos hajtások molyhosak, felállóak. A hajtáscsúcson gömb alakú virágzatban nyitja kis rózsaszín, ajakos virágait. Szárazságt?rő. Tűző napra, laza, sovány talajba ültessük. Június-júliusban virágzik.

Olasz szalmagyopár vagy curryfű
Helichrysum italicum

A mediterrán vidékeken őshonos örökzöld félcserje. Tűszerű, ezüstös levelei intenzíven illatosak. Napfénykedvelő, jól bírja a szárazságot. Fagytűrő, de a téli csapadék károsíthatja, ezért inkább déli oldalra, védett fekvésbe ültessük! Balkonnövényként vegyes beültetésekben mutat jól, elsősorban levelével díszít, virága sárga színű. Levelei savanyúságok, tojásos és csirkés ételek ízesítésére alkalmas. Illóolaja gyulladáscsökkentő, gombaölő hatású, illetve bizonyos források szerint a macskákat is távol tartja.

Orvosi zsálya
Salvia officinalis

Évelő örökzöld levelű illatos félcserje, régóta használt gyógynövény és fűszernövény. A Földközi-tenger környékéről származik, nálunk gyógynövényként és dísznövényként is kedvelt. Fiatal levelei és hajtásai fehér molyhosak, virágai lila színűek, illatosak. Teája kitűnő torokgyulladásra, szájbetegségek öblögetésére, valamint bélhurut ellen nagyon jó hatású. Idegerősítő hatása is ismert.

Valódi vagy nemes babér
Laurus nobilis

Kis-Ázsiából származó örökzöld cserje, a legrégebben ismert és igen elterjedt fűszernövények közé tartozik. Nagyméretű dézsában, meleg, napos helyre való. Tápanyag- és vízigényes, kiválóan alakítható. Télen 5-6 fokos világos helyen teleltessük!